PAKAIAN TRADISIONAL SILAT KUNTA

PAKAIAN TRADISIONAL SILAT KUNTA
Tutup kepala dinamakan 'blangkon' sampin 'dinamakan 'liron'

Ahad, 12 Julai 2009

JURUS SILAT KUNTA

Silat KUNTA ada 3 jurus.

Peranan jurus dalam silat kunta adalah untuk melatih pesilat supaya dapat membuat gerakan dengan tepat dan lancar semasa memasuki peringkat ketiga - langkahan.

Suka paman jelaskan di sini. Silat kunta boleh dipecahkan kepada 7 peringkat secara asasnya. Peringkat Pertama - Latihan Pernafasan
Peringkat Kedua - Latihan Jurus
Peringkat Ketiga - Latihan Langkah
Peringkat Keempat- Sifat bermain-main
Peringkat Kelima - Sifat bermain
Peringkat Keenam - Sifat berlawan
Peringkat Ketujuh - Guna Senjata

Peringkat Pertama telah paman jelaskan berhubung dengan latihan pernafasan. Maaflah takder gambar untuk menambah jelas praktikalnya latihan pernafasan ini. Latihan pernafasan kenalah datang jumpa paman dan kita sama-sama berlatih untuk mendapat kesan yang lebih baik dan tepat.

Peringkat ke 2 - Latihan Jurus.

Seperti yang telah dinyatakan, jurus dalam kunta ada tiga peringkat/bahagian. Setiap peringkat ada kelebihannya dan saling bergabung untuk menjadi satu gerakan.

Peringkat 1 dalam jurus satu

Bertujuan untuk melatih gerakan kaki dalam melangkah dan lecutan tumbukan supaya selaras. Praktikalnya - gerakan ini mulakan dengan dirian tegak dan rapat kaki. Kemudian menghamburkan badan ke atas dengan lutut bengkuk dan mendarat kaki terbuka melebihi luas bukaan bahu. Atau cara kedua..............

Berdiri tegak, tangan kiri menyilang ke belah kanan menahan genggaman tumbuk tangan kanan di sisi pinggang. Kemudian gerakkan kedua-dua tangan mengarah ke pusat dengan kedudukan tapak tangan kiri terbuka dengan merapatkan jejari menghala ke atas manakala genggaman penumbuk tangan kanan lekat di tapak tangan kiri berhenti di tengah pusat.

Kemudian kedua-dua tangan kanan dan kiri dilibaskan ke bawah menyentuh lutut, serentak kaki kanan digerak ke sisi kanan dan seakan-akan separuh duduk atau mencangkung. Kedua-dua tangan dijuruskan lurus ke hadapan dengan memperlihatkan telapak tangan. Kemudian bengkukkan tangan rapat ke dada dengan telapak tangan seakan orang sedang berdoa. Gerakkan tangan kanan dengan menggenggam penumbuk melibas ke bawah sehingga ke lutut kanan dan balik semula keposisi asal. Diikuti dengan tangan kiri dengan gerakan yang sama seperti tangan kanan tadi.

Fasa berikutnya - melangkah jurus.

Dari kedudukan separuh duduk dengan tangan seperti orang berdoa mulakan dengan melangkah kaki kanan ke hadapan tepat dan disusuli tumbukan tangan kanan. Kemudian melangkah kaki kiri dengan tumbukan tangan kiri, dan seterusnya melangkah dan menumbuk silih berganti.

Hentikan langkahan dengan kaki kanan dan pusingkan badan tanpa menggangkat kaki untuk mengubah kedudukan. Anda hanya perlu pusingkan badan menghadap belakang dengan menukarkan kedudukan kuda-kuda dari kaki kanan di hadapan menjadi kaki kiri di hadapan. Bila membuat pusingan pastikan tangan kiri akan menjadi penangkis manakala tangan kanan melepaskan tumbukan dan disusuli dengan tangan kiri.

Hasil kedudukan sepenuhnya, ialah kaki kiri di hadapan dengan tangan kiri menjurus ke hadapan.

Cukuplah sampai di sini untuk sesi jurus satu. Akan datang paman akan sambung dengan jurus dua pula.

Semoga kepada pelatih yang pernah belajar kunta dapat membuat ulangkaji. Paman akan menulis tentang kunta setiap 2 minggu sekali. Kepada mereka yang pernah belajar kunta sentiasalah mengikuti catatan paman. Bagi yang baru baca dan latih sendiri semoga memberi menafaat kepada anda.

Jumpa lagi pada 2 minggu akan datang. InsyaAllah. Salam persaudaraan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan